sunnuntai 12. huhtikuuta 2015

Roomaa ja vähän muutakin

Ensin sitä jotain muuta eli omat 15 minuuttia julkisuudessa on paistateltu ja onneksi jutun otsikossa mainittiin vessa, Ihan hyvä juttu höblärissä ja nyt moni töissä kuvitteleekin minun olevan kaksikielinen, koska juttuhan oli ruotsiksi. 

Juttu ja sen otsikko
Pikku lomalla käytiin Roomassa, jossa kumpikaan meistä ei ollut käynyt aiemmin. Kiva käveltävä kaupunki, joka oli yllätävän matalaa rakentamista täynnä. Ei näkynyt nykyajan lasikolosseja ja tornitaloja. Kerroksia toki löytyi, onhan Rooma ikuinen kaupunki, joka on rakentunut läpi aikakausien. Mitään ei oltu suunniteltu, koska ei vaan oltu jaksettu, mutta hyvin tuli erilaisia asioita nähtyä. Jotain jäi välistä, mutta jää sitten seuraavallekin kerralle jotain.
Hotellina oli MGallery La Griffe. Ihan kivalla paikalla ja muuten ok, mutta suihkussa kannatti käydä aamulla ennen kaupungille lähtöä, sillä vessa haisi suihkun jälkeen aivan törkeästi homeelle. Eikä se ilma vaihtunut mihinkään sieltä kylppäristä vaan haju valtasi koko kämpän ja vessassa sai käydä henkeä pidättäen. Päivän aikana siivoojat kävivät siivoamassa ja kemikaalit kivasti peittivät homeen hajun. 
Käytiin tsekkaamassa Colosseum, joka oli varsin vaikuttava. Vaikuttavampia olivat ehkä selfietikkumyyjäarmeijat sekä gladiaattorit, jotka ottivat poseerauksistaan kuvissa rahaa mukavasti turisteilta, jotka siihen lankesivat.
Colosseumin seinää
Colosseumin lähistöllä oli Forum Romanum, joka oli muinaisen Rooman ydinalue, jonka ympärille kaupunki ajan myötä kehittyi. Huikeita rakennelmia ja infrastruktuureja!
Rakennuksien koristeluja

Pylväitä
Perusnähtävyyksiin kuului myös Pantheon. Se rakennettiin alun perin pyhäköksi seitsemälle planeetalle ja niiden jumalille. Nykyään se toimii katolisena kristillisenä kirkkona. Pantheonin pyöreä cella kupoleineen on maailmankuulu, ja sitä ovat myöhempien sukupolvien arkkitehdit ihailleet ja jäljitelleet.Pantheonin kupoli on halkaisijaltaan 43,4 m ja se on maailman suurin raudoittamattomasta betonista rakennettu kupoli.
Pantheonin kupoli
Aamiase hoidettiin paikallisissa cafeterioissa, jossa oli meininkiä, kun ihmiset pysähtyivät nauttimaan pikaisesti aamukahvinsa tiskillä. Leivät olivat hyviä ja ainekset tuoreita. Mainitsemisen arvoinen on Peksin ja Oden vinkkaama Il Pagliaccio, jossa palvelu toimi moitteettomasti ja viinit sekä ruoka oli loistavaa. Ravintolaa vastapäätä oli myös huikea viinibaari, jossa kannattaa piipahtaa, jos noille suunnille sattuu. Muuten iltapalaksi nautittiin lähes joka ilta jäätelöä. Kunpa täältäkin saisi vastaavaa ja vastaavanlaisella makuvalikoimalla. Note to myself: valkosuklaa jäätelö on aina ollut ja tulee olemaan tunkkaista.
Iltaherkut
Kävelyllä löytyi myös patsaspuisto, jossa oli hauskoja rintakuvia kenties sotakenraaleista.
Viiksi-Vallu
Muita ihmettelyn kohteita olivat talojen yksityiskohdat julkisivuissa ja lattioissa.
Kirkon lattiaa. Mieletön mosaiikki.
Pietarinkirkossa käytiin myös. Uskomaton paikka.
Pietarinkirkon koko on hämmentävä

Taideteoksen hirmulisko

Mukava paikka oli tämä kyllä. Muuten parhaiten mieleen jäi kapusiinimunkkien luukrypta. Se kauhistuttaa 1600-luvulla rakennetun Santa Maria della Concezione dei Cappuccini –kirkon alla, lähellä Barberinin metroasemaa. Kardinaali Antonio Barberini määräsi vuonna 1631 tuhansien kuolleiden munkkien luut koottavaksi kirkon kryptaan. Nykyisin kryptan seinät ja holvit on peitetty ja koristeltu näyttävästi yli 4000 munkin luilla, pääkalloilla ja luurangoilla. Paikan tunnelman kiteyttää eräs muistolaatta: ”Mitä te olette nyt, me olimme kerran; mitä me olemme nyt, te tulette olemaan". Kummallinen paikka, jossa siis luista oli muotoiltu kaikenlaisia koristuksia seiniin ja kattoon. En ole varmastikaan koskaan nähnyt niin paljon luita taikka pääkalloja. On siinä joillakin ollut hommaa nakutella palasia ja osia irti toisistaan. Fontana de Trevi oli ikävästi remontissa ja jäi näkemättä loistossaan. Espanjalaiset portaat oli kiivettyä, mutta niissäkään ei ollut nyt vielä kukkaloistoa. Hyvä reissu ja jalat huusivat hoosiannaa näiden päivien jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti